fbpx

Asiakaskertomus Lahdesta

Täältä löydät asiakaskertomuksen Lahtelaisesta omakotitalosta. Projekti aloitettiin marraskuun 2021 puolivälissä katon mittauksella ja sähköpääkeskuksen tarkastelulla. Seuraa nettisivuillamme ja some-kanavissamme, kuinka hanke etenee ja miten aurinkosähkö todella kodin arjessa näkyy.

Aurinkosähköllä kustannussäästöä

Julkaistu 18.11.2021

Syksyn alkaessa toteutimme pitkäaikaisen haaveemme ja päätimme vaihtaa mukavan ja tilavan kerrostaloasuntomme vieläkin tilavampaan omakotitaloon. Ostimme Lahdesta vanhalta omakotialueelta yksikerroksisen 70-luvulla rakennetun talon, jonka sijainti ja katon koko sekä malli herättivät välittömästi ajatuksen aurinkosähköjärjestelmästä. Ajatuksenamme oli tavoitella mahdollisimman pieniä asumiskustannuksia, joten to-do-listalla oli myös kaukolämmön vaihtaminen maalämpöön. Aurinkosähköjärjestelmän tarkoituksena oli palvella myös tätä tarkoitusta.

Osassa pinta-alaltaan 340 m2:n omakotitaloa on vesikiertoisen patterijärjestelmän lisäksi sähköä käyttävä lattialämmitys. Talon uima-altaan veden lämmitysjärjestelmä käyttää myös sähköä ja talossa on kaksi sähköauton latauspistettä. Sähköä oli aiempien asukkaiden aikana kulunut noin 20 000 kWh vuodessa ja maalämpöön siirtyminen kasvattaisi sähköntarvetta entisestään. Sähköverkosta ostettavan energian määrän pienentämiselle oli siis selvä tilaus.

Talon toisen päädyn etelää kohti kallistuva 60 m2 pulpettikatto antoi erinomaiset lähtökohdat aurinkoenergiahankkeen suunnittelulle. Talon kuntotarkastuksen yhteydessä muutamat järjestelmätoimittajat kävivät tekemässä katselmuksen ja antoivat tarjouksen aurinkosähkön toteuttamisesta. Lopulta vaaka kallistui kuitenkin lahtelaiseen Solar Sectoriin, johon törmäsimme Raksa-Messujen yhteydessä. Paikallisuuden ja järjestelmän tarjoamien tehojen lisäksi erityisen tärkeä valintaan vaikuttanut seikka oli Solar Sectorin käyttämien TSC PowerXT-360-R-PD –aurinkopaneeleiden ulkonäkö. Muista merkeistä poiketen kokomustat keräimet ja niiden mustat kiinnikkeet eivät olisi mustalla katolla aivan yhtä silmiinpistävät kuin perinteiset alumiinikehyksiset keräimet.

Järjestelmää päästään asentamaan vasta marraskuun lopulla ja oman jännitysmomenttinsa työhön tuo vallitseva lumitilanne. Asennus ei onnistu, mikäli katolla on lunta, mutta tilastojen valossa pysyvä lumi on saapunut alueelle vasta joulukuun alkupäivinä. Asennuksen siirto keväälle, lumien lähdön jälkeiseen aikaan, ei tunnu vaihtoehdolta, vaan järjestelmä halutaan käyttöön mahdollisimman pian, olkoonkin, että päivänvalon aika talvella on vähäinen.

Aurinkosähköllä kustannussäästöä