Asiakaskertomus Lahdesta
Täältä löydät asiakaskertomuksen lahtelaisesta omakotitalosta. Projekti aloitettiin marraskuun 2021 puolivälissä katon mittauksella ja sähköpääkeskuksen tarkastelulla. Seuraa nettisivuillamme ja some-kanavissamme, kuinka hanke etenee ja miten aurinkosähkö todella kodin arjessa näkyy.
Pikalinkit
Aurinkosähköllä kustannussäästöä
Julkaistu 18.11.2021
Syksyn alkaessa toteutimme pitkäaikaisen haaveemme ja päätimme vaihtaa mukavan ja tilavan kerrostaloasuntomme vieläkin tilavampaan omakotitaloon. Ostimme Lahdesta vanhalta omakotialueelta yksikerroksisen 70-luvulla rakennetun talon, jonka sijainti ja katon koko sekä malli herättivät välittömästi ajatuksen aurinkosähköjärjestelmästä. Ajatuksenamme oli tavoitella mahdollisimman pieniä asumiskustannuksia, joten to-do-listalla oli myös kaukolämmön vaihtaminen maalämpöön. Aurinkosähköjärjestelmän tarkoituksena oli palvella myös tätä tarkoitusta.
Osassa pinta-alaltaan 340 m2:n omakotitaloa on vesikiertoisen patterijärjestelmän lisäksi sähköä käyttävä lattialämmitys. Talon uima-altaan veden lämmitysjärjestelmä käyttää myös sähköä ja talossa on kaksi sähköauton latauspistettä. Sähköä oli aiempien asukkaiden aikana kulunut noin 20 000 kWh vuodessa ja maalämpöön siirtyminen kasvattaisi sähköntarvetta entisestään. Sähköverkosta ostettavan energian määrän pienentämiselle oli siis selvä tilaus.
Talon toisen päädyn etelää kohti kallistuva 60 m2 pulpettikatto antoi erinomaiset lähtökohdat aurinkoenergiahankkeen suunnittelulle. Talon kuntotarkastuksen yhteydessä muutamat järjestelmätoimittajat kävivät tekemässä katselmuksen ja antoivat tarjouksen aurinkosähkön toteuttamisesta. Lopulta vaaka kallistui kuitenkin lahtelaiseen Solar Sectoriin, johon törmäsimme Raksa-Messujen yhteydessä. Paikallisuuden ja järjestelmän tarjoamien tehojen lisäksi erityisen tärkeä valintaan vaikuttanut seikka oli Solar Sectorin käyttämien TSC PowerXT-360-R-PD –aurinkopaneeleiden ulkonäkö. Muista merkeistä poiketen kokomustat paneelit ja niiden mustat kiinnikkeet eivät olisi mustalla katolla aivan yhtä silmiinpistävät kuin perinteiset alumiinikehyksiset paneelit.
Järjestelmää päästään asentamaan vasta marraskuun lopulla ja oman jännitysmomenttinsa työhön tuo vallitseva lumitilanne. Asennus ei onnistu, mikäli katolla on lunta, mutta tilastojen valossa pysyvä lumi on saapunut alueelle vasta joulukuun alkupäivinä. Asennuksen siirto keväälle, lumien lähdön jälkeiseen aikaan, ei tunnu vaihtoehdolta, vaan järjestelmä halutaan käyttöön mahdollisimman pian, olkoonkin, että päivänvalon aika talvella on vähäinen.
Viimetipassa katolle
Julkaistu 7.12.2021
Talvi yllättää joka vuosi autoilijat, mutta tänä vuonna se yllätti myös aurinkosähköstä haaveilijat. Muuttopäivän lähestyessä niin meidän perhe kuin Solar Sectorin Villekin seurailimme kulmat kurtussa sään kehittymistä. Asennus oli suunniteltu tehtäväksi viikolla 47 ja mitä lähemmäs tuon viikon alkua kuljettiin, sitä selvemmäksi kävi, että asennuksesta tulee kilpajuoksu lumimyräkkää vastaan. Aurinkopaneeleiden telineitä huopakatolle asennettaessa kun on tärkeää, ettei katolla ole jäätä tai lunta, ja tiistainvastaiselle yölle lumisadetta oli luvassa pyryksi asti.
Varhain maanantaiaamuna Solar Sectorin tiimi ajoi pihaan. Sitä ennen Ville oli käynyt tarkastamassa sähköpääkeskuksen, kuvannut katon ja lähettänyt ehdotuksen paneelien asettelusta. Olimme pähkäilleet 24 ja 27 paneelin välillä, mutta lopulta katon mitoitus ja kiinnikkeiden asettelu päättivät puolestamme lukumääräksi 24.
Asennustyö lähti rivakasti liikkeelle ja iltapäivän kääntyessä illaksi kiinnikkeet oli kuin olikin saatu paikalleen. Sen verran kiirettä kuitenkin piti, että päiväkahville varatut struudelit katosivat miesten mukaan vasta päivän päätteeksi. Yöllä satoi lunta. Reilusti. Paneelien paikoilleenlaiton kannalta sillä ei kuitenkaan ollut merkitystä. Koko päivän kestänyt pyry oli sen verran sakea, että vasta-asennetut paneelit peittyivät hetkessä lumeen ja katolla sai olla tarkkana sen suhteen, mihin astuu, mutta iltapäivällä kattotyöt kuitenkin valmistuivat. Viikon loppupuolella sähkömies asensi invertterin ja sovimme käyttöönotto-opastuksen Villen kanssa seuraavalle viikolle.
Oli huojentavaa, kun kaikki sujui lopulta ongelmitta ja lopputulos oli odotettuakin parempi: siistit kokomustat paneelit lepäsivät katolla huomaamattomasti. Kokemus osoitti, että aurinkosähköjärjestelmän asentaminen ei ole vain sesonkiluonteista kesähommaa. Paneelit saadaan katolle vaikka keskellä talvea, kunhan olosuhteet ovat kattotyypin kannalta optimaaliset.
Kerralla käyntiin
Julkaistu 13.12.2021
Käyttöönotto-opastusta odotellessa olemme kiertäneet taloa ja kiipeilleet katolla koko perheen voimin. Asennusjälki on todella siistiä ja olemme tyytyväisiä siihen, kuinka hyvin mustat paneelit sulautuvat mustaan huopapulpettikattoon. Melkein kaduttaa, ettei tullut otettua vielä muutamaa paneelia lisää katon tasaiselle osalle. Asennuksen jälkeen Ville oli tehnyt puolestamme ilmoituksen pientuotantokäyttöpaikasta paikalliselle sähköverkkoyhtiölle ja meidän tehtäväksemme jäi solmia oman sähköyhtiömme kanssa sopimus ylijäämäsähkön myymisestä.
Aurinkosähköjärjestelmä vaatii käynnistyäkseen päivänvaloa, jota tähän aikaan vuodesta ei ole liiemmälti tarjolla. Niinpä sovimme opastuksen puolille päivin, mikä harmitti perheen koulussa ollutta junioria, sillä hän on ottanut hoitaakseen uuden kodin talotekniikkaan liittyvät asiat. Taivas oli pilvinen ja olin hieman skeptinen sen suhteen, riittääkö harmaalta taivaalta virtaa laitteisiin. Säästä huolimatta järjestelmä hyrähti käyntiin ongelmitta ja näytti jopa tuottavan pienesti sähköäkin.
Aikaa käyttöönottoon ei mennyt kuin tovi ja järjestelmä vaikuttaa kaikin puolin yksinkertaiselta. Kun kaikki on hyvin, ei invertteri kaipaa huomiota, vaan heräilee ja käy nukkumaan itsekseen päivänvalon mukaan. Häiriötilan sattuessa näyttö kertoo vikakoodin ja ohjekirjasta löytyy selitys koodille. Laite on huoltovapaa ja mikäli sähköntuotantoa haluaa seurata, ei lukemia tarvitse vahtia teknisessä tilassa, vaan tiedot saa esiin puhelinsovelluksen kautta vaikka kaupan kassajonossa.
Koska asennuspäivänä satoi lunta, halusimme puhdistaa aurinkopaneelit ennen järjestelmän käynnistämistä. Villen mukaan sille ei olisi ollut välttämättä tarvetta, mutta lumet saivat kyytiä samalla, kun katto kolattiin. Lunta tullee tänä talvena vielä useaan otteeseen, joten tämä puhdistuskerta ei jäänyt ainoaksi.
Lunta taivaan täydeltä
Julkaistu 13.1.2022
Tänä talvena lunta on riittänyt, eikä pulkkamäessäkään ole tarvinnut hiekalla laskea. Aurinkopaneeleiden puhtaanapito loivalla katolla onkin vaatinut aktiivisuutta ja pientä pellepeloton-henkeä. Välttämätöntähän puhdistaminen ei ole, mutta mikäli kevättalven auringonsäteet mielii saada talteen mahdollisimman tarkasti, kannattaa paneelit harjailla puhtaiksi. Nimenomaan harjailla, sillä kaikenlaiset lapiohommat naarmuttavat paneelien pinnan pilalle. Kevyt pakkaslumi on toki helppo poistaa myös lehtipuhaltimella.
Hämmästykseksi on todettava, ettei yksikään työkaluvalmistaja ole vielä reagoinut aurinkopaneelien yleistymiseen ja tuonut markkinoille lumen puhdistukseen soveltuvaa välinettä. Kun sellaista ei kerran löytynyt valmiina, oli heittäydyttävä luovaksi. Sopiva työkalu askarreltiin rautakaupasta löytyneistä tarvikkeista seuraavasti:
Tarvitaan
1. Leveä harja. Mahdollisimman pehmeä sellainen.
2. Teleskooppivarsi
3. Muoviharava
Leveästä muoviharavasta leikataan piikit pois. Harjanvarren kiinnitysaukkoa muokataan haravan pikakiinnikkeeseen sopivaksi. Haravaan porataan valmiit esireiät ruuveille noin neljän sentin välein. Haravapää ruuvataan kiinni harjaan siten, että harja osoittaa viistosti alaspäin teleskooppivarren ollessa vaakatasossa. Harja&harava -yhdistelmä kiinnitetään teleskooppivarteen.
Käytännön lisävinkkinä todettakoon, että haravan pikakiinnikkeen kesävyys on hyvä tuplavarmistaa. Katolta lentävän harjanpään perässä ylösalas-kiipeily ei ole omiaan nopeuttamaan töiden edistymistä.
Vuosi aurinkopaneelien alla
Julkaistu 23.1.2023
Vuosi 2022 jää ihmisten mieliin monella tapaa – myös sähkön osalta. Sähkönhintojen lähtiessä kesän tullen kapuamaan ennätyskorkealle, lehdet täyttyivät sähkönsäästövinkeistä, hintavertailuista, lämmitystapatarinoista ja aurinkopaneeliasiasta. Vaikka koimmekin myötätuntoa muita kohtaan, olimme onnellisia ajoissa tehdyistä oikeista ratkaisuista. Solar Sector asensi aurinkopaneelit uuden kotimme katolle jo vuoden 2021 marraskuussa ja nyt talvea kohti lähdettiin maalämmön turvin.
Kevään ja kesän ajan aurinkopaneelit olivat kartuttaneet sähköä myyntiin asti. Alkuvuoden kiireiden keskellä sähkönmyyntisopimuksen tekeminen venyi, joten se kaikista paras kevätaurinko jäi maalis-huhtikuun osalta hyödyntämättä. Siitä huolimatta touko-kesäkuu palautti 1191,35 kWh tuotollaan tilille jo 205,55 €. Odotukset toiselle, vuoden päätteeksi saapuvalle myyntilaskulle olivatkin suuret. Sähkön pörssihinta oli käynyt korkeissa lukemissa, ja Solarman -sovellus näytti kohtuullisia, joskaan ei touko-kesäkuun kaltaisia tuottolukemia. Kun myyntilasku sitten tammikuun puolivälissä saapui, ensimmäinen reaktio oli hämmennys. Puolen vuoden ajalta myyntiin mennyt tuotto oli 839,93 kWh, joka teki euroissa 213,70 €. Määrä tuntui pieneltä, sillä sovelluksen mukaan vuoden 2022 kokonaistuotto oli 6,15 MWh. Kurkistus sähköyhtiön online-palveluun ja katsahdus kalenteriin selvittivät kuitenkin tilannetta.
Kesäkuun lopussa taloomme asennettiin maalämpö, jonka ansiosta irtauduimme kaukolämmöstä ja maalämpöpumppu alkoi lämmittää kotiamme, käyttövettä ja uima-allasta. Sähkönkulutukseen tuli siis lisäys, jonka vuoksi yhä suurempi osuus aurinkopaneelien tuottamasta sähköstä käytettiin itse. Lisäksi, käynnistelyvaiheessa pumppu oli huomaamattamme pudonnut pois päältä, ja lämpö tuli heinä-elokuussa sähkövastuksesta. Tämä näkyi ylimääräisenä piikkinä kulutuksessa. Pumpun todellista sähkönkulutusta päästäänkin arvioimaan vasta, kun takana on yksi eheä vuosi. Jo nyt voidaan kuitenkin todeta, että katollamme lepäävät 24 aurinkopaneelia eivät aivan riitä kattamaan maalämpöpumpun sähköntarvetta. 27:llä paneelilla olisimme kuitenkin sen kuitanneet, eli lähelle päästiin!
Vuoden kokemuksen jälkeen meistä on tullut varsinaisia aurinkopaneeliapostoleja. Yleisen tilanteen ansiosta yhä useampi onkin ollut vastaanottavainen tarjoamillemme kokemuksille ja tiedolle. Pääviestimme on ollut se, että aurinkopaneelien asentaminen muutamalla sivuhuomautuksella kannattaa. Eri vaihtoehtoja on syytä selvitellä jo siksikin, että paneelien ominaisuuksissa ja niiden tehoissa on eroja. Valitsemamme Solar Sectorin toimittamat aurinkopaneelit pesivät monet kilpailijat esimerkiksi siinä, ettei paneelin osittainen varjostus tai lumisuus sulkenut koko kennostoa pois pelistä. Ne olivat myös harkintajoukkomme tehokkaimmat paneelit. Käyttäjän omalla toiminnallakin on merkitystä. Kiinnostus harjan kanssa katolla kiipeilyyn nousee arvoonsa etenkin kevättalvella, kun aurinko tarjoaa parastaan. Lumenpudotus- ja harjaustarve riippuu toki talvesta mutta myös katon kaltevuudesta. Jälkikäteen ajatellen olisi ollut viisasta asennuttaa aurinkopaneelit loivalle pulpettikatollemme telineille, jolloin kallistuskulma olisi ollut jyrkempi. Näin lumi olisi valunut paremmin itsekseen pois ja tuotto olisi sopivassa kulmassa ollut vieläkin parempi.
Viime vuoden ajan harjoittelimme asumista uudessa kodissamme. Kun vuosikulutuksesta vähennetään kömmähdysten ja harjaantumattomuuden seurauksena syntynyt ylimääräinen sähkönkäyttö, voidaan todeta, että aurinkopaneelit tuottivat vajaan kolmanneksen käyttämästämme sähköstä. Nyt alkaneen vuoden sähkönkulutus tulee olemaan suurempi ja aurinkopaneelien suhteellinen osuus pienempi siksi, että maalämpöpumppu on toiminnassa koko 12 kuukauden ajan. Toisaalta sen, minkä kasvaneessa sähkönkulutuksessa häviää, kokonaiskustannuksissa voittaa. Taloudellisten näkökulmien, osittaisen omavaraisuuden ja huolettomuuden rinnalla meille on merkitystä myös sillä, että aurinkopaneelit tarjoavat käyttöömme välttämättömyyshyödykettä päästöttömästi.
24 aurinkopaneelin kokonaistuotto ajalla 1.12.2021-31.12.2022 oli seurantakohteessa 6,3 MWh.
Uuden vuoden päivänä, auringon laskiessakin sähköä puski sisään vielä 100 w verran.